Amaç: Küçük Bilim İnsanları Yetişiyor Okulu’nun amacı, bilimi (fen-tıp ve sosyal bilimleri, sanatı da dâhil ederek) bütüncül bakmaya yönelerek aralarındaki ilişkileri ele almaktır. Erken yaşta, her bir dalın bilimi olabileceğini göstermek, bilimsel düşünce becerilerini desteklemek ve bu yönde beliren yeteneklerin yönlendirmesini yapmak programın temel izleğini oluşturacaktır. Kısaca, bu program hem bilime bir giriş niteliğinde olacak, hem de bilim insanı yetiştirilmesinde ilk rehberliği yapacaktır.
Ortaokul öğrencilerine bilim deneyimini okul dışı etkinliklerimizle yaşatan KUBİY Okulu, fen bilimlerinden matematike; sosyal bilimlerden sanata dil-yazı eğitiminden mesleklere kadar bilim hakkında öğretici seminerlere uzanan zengin bir içerik sunar.
KUBİY’in eğitmenleri, kendi alanlarında akademik kariyerleri olan araştırmacılardır ve kimileri ilişkili başka toplum projelerinde çalışan gönüllülerdir.
Seminerlere aktif katılım arzulanmaktadır, ancak ödev, sınav gibi zorunluluklar yoktur. Seminerler, tamamlayıcı programlarla (etkinlik, deney uygulama, film gösterileri gibi) desteklenerek canlı bir katılım ortamı yaratılmaya çalışılacaktır.
Hedef kitle: Ortaokul 7-8. Sınıflardan seçilecek 20 öğrenci. Öğrenciler bilgiye ulaşmada dezavantajlı olan bölgelerden seçilecektir.
Eğitmenler :
Sİ: Prof. Dr. Süleyman İNAN- Pamukkale Üniversitesi
HE: Ögr.Gör. Havva ERGÜR, Pamukkale Üniversitesi
FE: Yrd.Doç.Dr. Fatma EKİCİ, Pamukkale Üniversitesi
FO: Doç.Dr. Feryal Beykal ORHUN, Pamukkale Üniversitesi
GY: Yrd. Doç. Dr. Gülten YILDIRIM, Pamukkale Üniversitesi
EÇ: Öğr. Gör. Eylem ÇELİK, Pamukkale Üniversitesi
Ücret: Herhangi bir ücret talep edilmez.
Kontenjan: 20 kişi
Sorularınız için: Sema Yılmaztürk (sema.yilmazturk@csavakfi.org.tr )
Başvuru: Başvuru formu için tıklayın.
Başvuruların değerlendirilebilmesi için adaylardan bilim ve bilim insanı olmakla niye ilgili olduklarına ve bu programa niye katılmak istediklerine dair ortalama 300 kelimelik bir başvuru yazısı istenmektedir.
Başvuruları, kişinin kendi bireysel başvurusunu yapmasını gerekir. (Ailesi ve okulundan onay almalıdır)
Kayıt: Belli aralıklarla başvurular değerlendirilir ve sonuçları e-postayla iletilir. kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.
Zaferiye Abalıoğlu ve Cafer Sadık Abalıoğlu’nun evlatları Mehmet Ali Abalıoğlu, İsmet Abalıoğlu, Nermin Ülkü, Necla Pamukcu ve Zümrüt Erikoğlu tarafından kurulmuştur.
Zaferiye Abalıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’nin amacı; Denizli halkına bilim ve sanatı sevdiren, ilgi uyandıran etkinlikler yapmak, gelecek nesli bilinçlendirmek, Denizli’nin bilimsel ve sanatsal gelişimine katkı sağlamaktır.
Zaferiye Hanım 30 Ağustos 1923’de Denizli’de doğmuştur. Naciye ve İsmail Tütüncüoğlu’nun kızıdır. Denizli Lisesi mezunudur. 1944 yılında Denizli’mizin saygın iş adamlarından Cafer Sadık Abalıoğlu ile hayatını birleştirmiş; 5 çocuk sahibi olmuştur. Zaferiye Hanım eşinin vefatından 3 ay sonra 26 Aralık 1994 tarihinde vefat etmiştir.
Sayın Zaferiye ABALIOĞLU’nu saygı ile anıyoruz.
İş hayatıyla ilgili ilk deneyimini, öğrenciliği devam ederken baba tezgâhında dericilik yaparak kazanır. Babası Mehmet Ali ABALIOĞLU'nun 1941 yılında vefat etmesi üzerine, İstanbul Ticaret Yüksek Okulu'ndaki öğrenimini yarıda bırakıp Denizli'ye döner, ağabeyi Baki ABALIOĞLU ile çalışmaya başlar. Cafer Bey ve Baki Bey; enişteleri Hacı Ahmet İNCEOĞLU'nun da ortaklığa katılmasıyla, 1944 yılında Karabacak Un fabrikasını satın alırlar.
Genç yaşta iş hayatına atılan Cafer Bey, 1944 yılındaki evlilik kararıyla hayatındaki ikinci önemli adımını atar. Eşi Zaferiye Hanım, mutlu bir aile ortamının mimarı olmanın ötesinde, desteği ve teşvikiyle ona güç katar.
Pamuk çırçır fabrikasının 1951 yılında kurulması, Abalıoğlu Holding'in temellerinin atıldığı önemli bir adım olarak kabul edilir. Cafer Bey ve ortakları, yeni teknolojileri izlemeyi iş hayatlarının önemli bir prensibi olarak benimserler. Tüm işlerinde olduğu gibi çırçırda da kaliteyi arttırmanın yollarını araştırır, bulur ve uygularlar. Günün şartlarına göre en iyi makine ve donanım ile yola devam ederler.
Aile, 60'lı yıllara gelindiğinde Denizli'nin ticaret hayatında en önemli adreslerden biridir. Un ve çırçır fabrikası işletmeciliği, şeker, tuz gibi temel tüketim ürünleri satışının yanında, akaryakıt, lastik ve otomotiv bayilikleri de ailenin ticari faaliyetleri arasına katılır.
Bu ortaklık, 1966 yılında karşılıklı uzlaşma ile sonlandırılır. Bu karar, oğulları Mehmet Ali ABALIOĞLU ile İsmet ABALIOĞLU'nun hayatına da yeni sorumluluklar getirir. O tarihlerde Mehmet Ali ABALIOĞLU henüz 19 yaşında, kardeşi İsmet ABALIOĞLU ise 15 yaşında lise öğrencisidir. Okul ve iş hayatını birlikte götürerek, onlar da erken yaşlarda aktif iş yaşamının içinde ağır sorumluluklar üstlenirler. Gece gündüz çalışarak önemli bir birikim elde ederler.
Aile, 1975 yılında Cafer Bey'in önderliğinde daha önce kurulmuş olan Dentaş A.Ş.'ye ortak olur.
Er-Bakır ile ortaklığın gerçekleştiği 1984 yılı Abalıoğlu Ailesi için yeni bir dönüm noktasıdır. Er-Bakır’ı bir dünya şirketi olmaya hazırlayan ilk adımlar, daha o günlerde başlayan titiz çalışmalar ve büyük gayretlerle atılır.
Bakırdaki zorlu koşunun ardından, 1990 yılında Cafer Bey'in en büyük hayali olan iplik tesisinin kurulması için tüm hazırlıklar yapılır. İleri teknolojiye dayalı iplik tesisi, 1991 yılında üretime başlar. Cafer Bey pamuğu artık bobine sarılı iplik olarak görecektir.
Cafer Bey yaşamı boyunca sanayici kimliğinin yanında toplum için değer üretmeye de devam eder. Toplumdan aldığını büyüterek toplumla paylaşma ilkesiyle 1973 yılında Cafer Sadık Abalıoğlu İlköğretim Okulu’nu yaptırır.
Daha sonra, ortağı olduğu Dentaş A.Ş. adına bir okul yapılmasına da öncülük eder. Üçüncü okul ise eşinin adına yapılır: Zaferiye Abalıoğlu ilköğretim Okulu. Son olarak kendisinin ve eşinin vefatından sonra, Erikoğlu Ailesi ile birlikte yaptırılan Er-bakır Fen Lisesidir. Yılda yaklaşık 2789 kişinin eğitim gördüğü bu okulların tümü Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlanmıştır.
Cafer Bey’in kâğıt ambalaj, tekstil, bakır olmak üzere 3 ana sektörde kurduğu öncü şirketlerinin başarısı, ulusal sınırları aşarak uluslararası alana yayılacaktır. Örnek bir sanayici ve işadamı olan Cafer Bey, aynı zamanda ülkemiz için eğitim ve sağlık alanlarında da önemli sosyal çalışmalara imza atar. 5 Eylül 1994 günü, hayata veda eder.
Başarısında ve ailevi mutluluğunda büyük payı olan hayat arkadaşı Zaferiye Hanım da, 26 Aralık 1994 günü aramızdan ayrılır.
53 yıllık çalışma hayatında, yaşamının son günlerine kadar işinin başında olan, gerektiğinde tecrübesi, girişimciliği, idareciliği ile çocuklarına ve çalışanlarına yol gösteren Cafer Bey, ardında büyük eserler bırakmıştır.
Cafer Bey’in ilkeleri kurumun kültürüne esas teşkil ederken, evlatları ve ailenin gelecek kuşakları için de pusula özelliği taşır.
Onun açtığı çığırda ilerlemek, haklı bir gurur vesilesidir. Cafer Bey’in üstün değerlerle kurup geliştirdiği kurumlar, vefatından sonra da aynı kararlılıkla yükselişini sürdürmektedir.
Sayın Cafer Sadık ABALIOĞLU’nu saygı ile anıyoruz.