Yazma, dil becerilerini geliştirmenin bir yoludur. Aynı zamanda gelişmenin ve öğrenmenin, kendini keşfetmenin ve ifade etmenin, öz güveni artırmanın da bir yoludur. Yazma becerisi dinleme, okuma ve konuşmanın bir sonucudur. Dinleme, anlatma, okuma ve yazma süreçleri için yapılacak çalışmaların “faydalı eğlence” amacı güdülerek yapılması son derece önemlidir. Bunun için de yapılandırıcı yaklaşımın da öngördüğü yaratıcı yazma ilköğretimde kullanılmalıdır.
Yaratıcı yazma, yaratıcı düşüncenin varlığını gerektiren ve bu düşüncenin gelişmesine katkıda bulunan bir alandır. Burada önemli olan öğrencinin kendine özgü düşünce ve duygularını, kendisini en iyi bir şekilde yansıttığına inanması ve bunları en iyi şekilde anlatmasıdır. Öğrenciler yaratıcı yazma sırasında kullanacakları sözcükleri ve bu sözcüklerin birleşiminden oluşturacakları cümle yapılarını kullanmada da özgürdürler. Çocukların eğlenmelerini sağlamak, estetik ve edebi ifadelerini geliştirmek, hayal güçlerini geliştirmek, yaratıcı düşünme öğrencilerin açık fikirli olmalarını ve kendilerini tanımalarını sağlamak yaratıcı yazma etkinliklerinin hedefleridir.
Öğrenciler, yazmayla ilgili kuralları bilen ve bunları yazılarında uygulayabilen, kendini yazılı olarak ifade etme alışkanlığı kazanan, yazı çalışmalarını içerik ve dış yapı açısından planlayabilen, farklı türlerde yazılar yazabilen ve yazdıklarını çeşitli açılardan değerlendirebilen bir birey olarak yetişmelidir. Böylece öğrenciler ezber ve hazır bilgiler yerine düşünmeye yönlendirildiğinden bilişsel yönü gelişecek, böylece, öğrenme aşılması zor bir engel olmaktan çıkıp, ona keşfedilmeyi bekleyen gizemli bir dünya şeklinde görünecektir. Bu da öğrencilerin motivasyonunu artırarak onları yeni öğrenme etkinliklerine yönlendirecektir. Yani bu uygulamada ,dinleyen, alıştırma yapan ve sorulara cevap veren bir rol yerine; sorular soran, problem kuran, problem çözen, tıpkı bir bilim insanı gibi gereksinim duyulan bilgiyi ortaya çıkarmaya ve değerlendirmeye yönelik faaliyetlere girişen, iletişim becerileri yüksek, yaratıcı ve eleştirel düşünebilen, analiz-sentez becerileri gelişmiş, girişimci, Türkçeyi güzel ve etkili kullanabilen, olaylar, durumlar, kavramlar üzerinde karşılaştırma, muhakeme, sınıflama, ilişkilendirme gibi üst bilişsel becerileri uygulayabilen, insan ve toplum yaşamına duyarlı bireyler olarak yetiştirmek hedeflenmiştir.
Yazma bir sanat eğitimidir. Estetik zevkin gelişmesini sağlar. İki oturumda gerçekleşecek etkinlikte “kompozisyon ve yazılı anlatımın kuralları, incelikleri ” anlatılacak ardından karışık halde verilen kelime listelerinden paragraf yazma, şiir yazma ve klasik müzik eşliğinde bir hikaye- masal yazma çalışması yapılacaktır.